Jak utrzymać maszyny w fabryce żywności w czystości?
Dla producenta żywności lub napojów nie ma nic ważniejszego niż upewnienie się, że towary, które produkujesz w swojej fabryce, są bezpieczne do spożycia. Niehigieniczna lub zanieczyszczona linia produkcyjna może nie tylko kosztować Cię tysiące grzywien, ale może również wpłynąć na Twoją reputację. Poświęć trochę czasu na utrzymanie czystości sprzętu i sprawne działanie witryny, stosując się do praktyk opisanych w tym artykule
Wprowadź ścisły schemat czyszczenia
Osiągnięcie wysokiego poziomu czystości sprzętu zaczyna się od rygorystycznego czyszczenia. Celem reżimu jest usprawnienie komunikacji między kierownictwem a personelem oraz zapewnienie, że niezbędne zadania zostaną wykonane na czas. Twój schemat czyszczenia powinien obejmować: Nazwa sprzętu. Jak często należy go czyścić?, Kiedy wymaga czyszczenia?, Wymagana metoda czyszczenia Dodatkowo – aby nie pozostawiać miejsca na pomyłki w kwestii czystości sprzętu – należy:
Edukuj swoich pracowników – Niezbędne jest edukowanie siebie i swoich pracowników w zakresie skutecznego czyszczenia sprzętu i dlaczego jest to tak ważne. Po uzbrojeniu się w tę wiedzę Twoi pracownicy będą bardziej skłonni do wykonywania swoich podstawowych zadań związanych z czyszczeniem. Opracuj materiały szkoleniowe – Przedstawienie prezentacji na temat znaczenia usług sprzątania i tego, jak robić to skutecznie, jest doskonałe, ale czy będą pamiętać?, Zawsze upewnij się, że przeprowadzone przez Ciebie szkolenie w zakresie czyszczenia jest poparte materiałami informacyjnymi. Udokumentuj każde czyszczenie — istotne jest rejestrowanie każdego zakończonego czyszczenia w celu zapewnienia zgodności. Zapewnij dziennik czyszczenia dla każdego elementu wyposażenia w swojej fabryce i zachęć personel do dokumentowania każdego czyszczenia. Pamiętaj, że Twoje procedury czyszczenia muszą być perfekcyjne za każdym razem, gdy je wykonujesz, nie tylko ze względu na jakość żywności, ale także dla sukcesu Twojej firmy i jej reputacji.
Jak czyścić wyposażenie fabryki żywności?
Usuń pozostałości produktu ze sprzętu do przetwarzania żywności Zacznij od zeskrobania resztek jedzenia lub użycia rozcieńczonego detergentu lub sprężonego powietrza, jeśli powierzchnia sprzętu nie toleruje skrobania. Użyj środka dezynfekującego, aby zabić wszelkie niebezpieczne mikroorganizmy Podczas gdy detergent usuwa tłuszcz i brud ze sprzętu, może nadal pozostawiać mikroorganizmy, które mogą zanieczyszczać produkty. Musisz zastosować środek dezynfekujący, aby zabić te mikroorganizmy i wyeliminować ryzyko zakażenia. Pamiętaj: ostatecznym celem czyszczenia i odkażania sprzętu jest wyeliminowanie cząstek, które mogą zanieczyścić produkty.
Skorzystaj z pomocy profesjonalnej firmy sprzątającej Grupa VIP
Profesjonalni dostawcy usług sprzątających, którzy specjalizują się w świadczeniu bezpiecznych, ukierunkowanych usług sprzątania dla przemysłu spożywczego, mogą osiągnąć doskonałe wyniki, stosując takie metody, jak: Zamgławianie – użycie specjalistycznej maszyny do rozpylenia w powietrzu drobnej mgiełki dezynfekującej, ta metoda zabija bakterie unoszące się w powietrzu i osadza się na poziomych powierzchniach, natychmiast je dezynfekując.Technologia suchego lodu – ta technologia wykorzystuje granulki suchego lodu, które zamieniają się w dwutlenek węgla w celu natychmiastowego zamrożenia brudu. Czyszczenie suchym lodem jest wystarczająco wydajne, aby czyścić złożone powierzchnie bez uszkadzania delikatnego sprzętu. Czyszczenie suchą parą – Ta nie chemiczna metoda odkażania rozprowadza suchą parę, aby dotrzeć do trudno dostępnych miejsc i odkazić je, pozostawiając je suche w dotyku.
Porozmawiaj z nami Jeśli chcesz zrewidować proces czyszczenia w miejscu produkcji żywności, aby osiągnąć lepszą higienę i zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia, jesteśmy tutaj, aby Ci pomóc. Aby bardziej szczegółowo omówić swoje wymagania,
Zadzwoń do naszego zespołu pod numer tel. 605-211-470.
Zamów darmową wycenę:
Tel. 605-211-470
e-mail: biuro@grupavip.com.pl