Prawidłowa higiena żywności na produkcji – Dlaczego warto?

Udostępnij na mediach spłecznościowych i komunikatorach

Prawidłowa higiena żywności na produkcji – Dlaczego warto?

 Zła higiena żywności odnosi się do niewłaściwych lub nieodpowiednich praktyk w łańcuchu dostaw żywności.  Zła higiena żywności jest główną przyczyną zanieczyszczenia krzyżowego i może być niezwykle kosztowna dla firm. W tym artykule – poradniku przyjrzymy się skutkom braku higieny w przemyśle spożywczym i przetwórczym.

Zatrucie pokarmowe

Jednym z najpoważniejszych zagrożeń wynikających ze złej higieny żywności w przemyśle wytwórczym jest zatrucie pokarmowe. Zatrucie pokarmowe może powodować wymioty, osłabienie i gorączkę w łagodniejszych przypadkach. Jednak w poważnych przypadkach zatrucie pokarmowe może często prowadzić do hospitalizacji, a czasem nawet śmierci.  Jeden z najczęstszych rodzajów zatruć pokarmowych, zapalenie żołądka i jelit, jest często spowodowany nieumytymi rękami, które rozprzestrzeniają zarazki i zanieczyszczają żywność spożywaną przez ludzi. Osoby z zapaleniem żołądka i jelit zwykle cierpią z powodu nudności, wymiotów, bólu brzucha i niskiej gorączki.  Surowy lub niedogotowany drób, lub jedząc coś, co go dotyka. Osoby z tym zakażeniem zwykle cierpią na nudności i wymioty, które trwają od 2 do 5 dni.

Szkodniki

Słaba higiena żywności i szkodniki idą w parze: tam, gdzie są brudne środowiska przygotowywania, przepełnione pojemniki i źle zarządzane usuwanie odpadów, myszy, szczury, muchy i ptaki będą się gromadzić.  Oprócz tego, że te przenoszące choroby zwierzęta domowe są brzydkie, problematyczne i niehigieniczne, mogą w rzeczywistości rozprzestrzeniać poważne choroby i bakterie, które są szkodliwe dla ludzi.  Setki chorób i zakażeń bakteryjnych, mogą być przenoszone przez szkodniki, takie jak ptaki, muchy i gryzonie. W niedawnym poście na blogu przyjrzeliśmy się różnym rodzajom chorób przenoszonych i rozprzestrzenianych przez szkodniki w fabrykach żywności.

Zakażenia krzyżowe i reakcje alergiczne

Wiele osób cierpi z powodu alergii lub nietolerancji niektórych pokarmów, takich jak gluten, laktoza lub orzechy. Reakcje na te pokarmy mogą mieć różny stopień nasilenia, od łagodnych nudności, kaszlu i wysypki do poważniejszych problemów zagrażających życiu, takich jak wstrząs anafilaktyczny, który wymaga hospitalizacji i intensywnej interwencji medycznej.  Kiedy produkujesz żywność dla konsumentów z poważnymi, zagrażającymi życiu alergiami, musisz poważnie traktować higienę żywności, aby zapobiec zanieczyszczeniu krzyżowemu.

Porozmawiaj z nami

Specjalizujemy się w świadczeniu profesjonalnych i kompleksowych usług sprzątających dla przemysłu spożywczego. Nasze usługi sprzątania fabryk – zakładów pracy i hal przemysłowych – produkcyjnych obejmują:

Sprzątanie kanałów wentylacyjnych,

Czyszczenie okien,

Sprzątanie powierzchni zewnętrznych,

takich jak okładziny i okna zewnętrzne,

Odtłuszczanie maszyn produkcyjnych,

Czyszczenie maszyn,

Kompleksowe czyszczenie podłóg,

Jeśli chcesz omówić, w jaki sposób możemy pomóc Ci utrzymać odpowiedni poziom higieny w Twojej placówce,

Zamów darmową wycenę:

Tel. 605-211-470

e-mail: biuro@grupavip.com.pl

 

ZADZWOŃ